Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Nestlé’nin sevilen çikolatası market raflarından kalktı

Nestle İngiltere’de popüler olan aromalı kitkat çikolatasının satışını durdurdu. Çikolata severler tepki gösterdi.

İsrail-İran Savaşı`nda Azerbaycan`ın tutumu

Her savaşta olduğu gibi 12 günlük İsrail-İran savaşı, yıkıcı olduğu kadar dezenformasyon haberleri ile akıllarda kaldı.

CHP Ankara il ve 25 ilçe başkanlığından çarpıcı açıklama

CHP Ankara İl Başkanlığı ile Ankara’daki 25 CHP ilçe başkanlığından yapılan ortak açıklamada, “CHP, Cumhuriyeti kuran partidir. Parti içi kargaşa yaratmak isteyenlere, sahte gündemlerin peşinden gidenlere geçit vermeyeceğiz!” denildi.

Kremlin’den İsrail’e gözdağı: Cehenneme dönüşebilir

Dmitriy Peskov, “Rossiya-1” televizyon kanalına yaptığı açıklamada, gündemdeki konuları değerlendirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “Avrupa Birliği’nin (AB) yeni yaptırım paketinin, Rusya’nın müzakere masasına oturmasını sağlayacağı …

‘İkiyüzlülük’ dedi, iktidara seslendi! CHP’den İklim Kanunu Teklifi’ne tepki: ‘Doğayı sermayeye teslim ediyorsunuz!’

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, TBMM’de görüşmeleri süren İklim Kanunu Teklifi’ne ilişkin, “İklim krizi, bedel ödeyerek daha fazla kirletmenin yolunu açan bir düzenlemeyle ticarileştiriliyor. Yasanın tek sürdürülebilirliği, şirketlerin kârının sürdürülebilirliği” dedi.

Pakistan’da askeri konvoya saldırı: 13 ölü

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde düzenlenen bombalı saldırıda 13 askerin hayatını kaybettiği bildirildi.