Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Görüntü Türkiye’den! Kuş cennetine giden araştırmacılar gördükleri karşısında şoke oldu

Hatay Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti’nde yapılan gözlemlerde, ağaç dallarına yapıştırıcı sürülerek kuşların acı içinde öldürüldüğü ortaya çıktı. Uzmanlar, sorumluların cezalandırılmasını istiyor.

Devlet Bahçeli istedi, ‘Terörsüz Türkiye’ şarkısı bestelendi

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sanatçı Ali Kınık’tan istediği “Terörsüz Türkiye” temalı, “Kardeşlik” şarkısı çıktı. Şarkıda “Doğusu, batısı, güney doğusu, olmasın kimsenin asla kuşkusu, demir mert çınarın dallarıyız biz” gibi sözler yer alıyor.

Teğmen Çelebi’ye kimse yetişemedi

Ergenekon kumpas davasından 41 ay tutuklu kalan, CHP’nin aday gösterip milletvekili seçtirdiği Mehmet Ali Çelebi’nin yaşadığı dönüşüm herkesi şaşırtıyor.

Adalet İçin Oturma Eylemi

Yasemin Minguzzi ve aileler, Bakırköy’de çocukları için adalet talep etti.

Barış Kalaycı’nın Sözleşmesi 3 Yıl Uzatıldı

Fatih Karagümrük, genç orta saha oyuncusu Barış Kalaycı’nın sözleşmesini 2029’a kadar uzattı.

Kamyonetle çarpışan otomobil hurdaya döndü: 3’ü ağır 4 yaralı

Adana’da kamyonetle çarpışan otomobil demir yığınına döndü. Kazada aynı aileden 1’i çocuk 3 kişi ağır yaralandı.