Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m < Hw < 3 m) arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir."

Related Posts

İsrail İran arasında karşılıklı saldırılar sürüyor: İran’ın en büyük doğalgaz tesisi vuruldu

Kaynayan kazan Ortadğu’da gerilim İsrail İran arasındaki çatışmalarla hadsafhada devam ediyor. Önceki gece İsrail’in İran’daki nükleer tesisleri hedef alan hava saldırılarında İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızı Ordusu Komutanı …

‘Çelik Kubbe’ yetersiz kaldı: İran böyle deldi!

İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini hedef alan saldırılarının ardından İran’ın karşılığı sert oldu.

Bakan Fidan’dan dikkat çeken İsrail açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in İran’a yönelik saldırısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İBB’ye yönelik soruşturmada tutuklanan iki İlbak daha tahliye edildi!

İBB’ye yönelik mali soruşturma kapsamında tutuklanan İlbak Holding yöneticilerinden 2 isim daha tahliye edildi. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Murat İlbak’ın etkin pişmanlık kapsamında ifade verip 2 Haziran’da tahliye edilmesinin ardından dün ise holding yöneticilerinden Ali İlbak ve Yusuf İlbak’ın da tahliye edildiği öğrenildi.

İran, İsrail’in saldırılarının ardından 15 Haziran’da yapılacak ABD ile nükleer müzakereleri durdurdu

İran, İsrail’in saldırılarının ardından 15 Haziran’da yapılacak ABD ile nükleer müzakereleri durdurdu

İran’dan İsrail’e misilleme: 100’den fazla insansız hava aracı yönlendirdi

İsrail’in saldırılarının ardından İran’dan misilleme geldi. İsrail ordusu, “İran (misillemede) son birkaç saat içerisinde İsrail’e karşı 100’den fazla insansız hava aracı yönlendirdi” açıklamasını yaptı.