Hindistan ve Pakistan Müslüman mı, dini inancı ne? Hindistan ve Pakistan nüfusu ne kadar?

Hindistan ve Pakistan, Güney Asya’nın önemli iki komşu ülkesi olarak dikkat çekiyor. 1947’de İngiltere’nin sömürge yönetiminden ayrılarak bağımsızlıklarını ilan eden bu ülkeler, dini inançları ve nüfus yapılarıyla öne çıkıyor. Hindistan, Hinduizm’in merkezi olarak bilinirken, Müslümanlar ülke nüfusunun önemli bir kısmını oluşturuyor. Diğer yandan, Pakistan resmi olarak İslam’ı benimseyen ve Müslüman çoğunluğa sahip bir ülke. Peki, Hindistan ve Pakistan Müslüman mı, dini inançları nedir ve Müslüman nüfusları ne kadar?

HİNDİSTAN’IN DİNİ İNANCI VE MÜSLÜMAN NÜFUSU

Hindistan, dini çeşitliliğiyle bilinen dünyanın en büyük demokrasisi ve ikinci en kalabalık ülkesidir. 2011 nüfus sayımına göre, Hindistan’da en yaygın din Hinduizm’dir (%79,8). İslam ise (%14,2) oranla ikinci sırada yer alır. Hristiyanlık (%2,3), Sihizm (%1,7), Budizm (%0,7) ve Jainizm (%0,4) gibi diğer dinler de Hindistan’da varlığını sürdürmektedir. Ülkede yaklaşık 200-226 milyon Müslüman yaşamaktadır ve bu da dünyanın en büyük Müslüman azınlığını oluşturur. Hindistan, Endonezya ve Pakistan’dan sonra en yüksek Müslüman nüfusa sahip üçüncü ülke konumundadır.

PAKİSTAN’IN DİNİ İNANCI VE MÜSLÜMAN NÜFUSU

Pakistan, nüfusunun %96,68’ini Müslümanların oluşturduğu bir ülkedir. Ülkede Müslümanların çoğunluğu Sünni iken, %15-20’si Şii mezhebine mensuptur. Pakistan, İran’dan sonra dünyanın en büyük Şii nüfusuna sahip ikinci ülkesidir. Hristiyanlar, Hindular, Sihler ve Budistler gibi diğer dini gruplar ülkenin nüfusunun sadece %3,32’sini oluşturur. İslam, Pakistan’ın hem devlet yönetiminde hem de toplumsal yapısında temel bir role sahiptir. Ülkenin anayasası, eğitim sistemi ve kültürel hayatı İslami prensiplere dayanır.

HİNDİSTAN VE PAKİSTAN’IN NÜFUSU

Hindistan: 2025 yılı itibarıyla Hindistan’ın nüfusu yaklaşık 1,438 milyar kişidir. Bu, Hindistan’ı dünyanın en kalabalık ülkesi konumuna getirir. Ülkenin dini çeşitliliğini yansıtan 200-226 milyon Müslüman, nüfus yapısını zenginleştirir. Son yıllarda tıbbi ve tarımsal gelişmeler, Hindistan’da nüfus artışını hızlandırmıştır.

Pakistan: 2025 yılında Pakistan’ın nüfusu yaklaşık 241,49 milyon kişidir. Bu da ülkeyi dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi haline getirir. Nüfusun %96,68’i Müslüman iken, yüksek doğum oranı nedeniyle 2050 yılına gelindiğinde nüfusun 300 milyona yaklaşması beklenmektedir.

Related Posts

Emir Abi’nin hedefi net: Bugünün sağlam adımlarıyla yarının eğitim üssünü kuruyoruz

Gaziosmanpaşa’daki Sınav Eğitim Kurumları’nın kurucusu eğitim girişimcisi Emir Abi, eğitime dair hayallerini Yeni Şafak’a anlattı. “Eğitim benim için sadece bir sektör değil, toplumun geleceğini inşa eden temel bir alandır.” dedi.

YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 6 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında tamamlandı. Adaylar Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) sınav tarihlerini gündemine aldı. Peki, YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

2025 MSÜ tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? MSÜ mülakatları ne zaman?

Üniversite dönemini askeri öğrenci olarak okumak isteyen adaylar, 2025 MSÜ sınavı terchilerinin ne zaman açıklanacağını araştırıyor. Peki, 2025 MSÜ tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? MSÜ mülakatları ne zaman?

Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği değişti… Şubeler yeniden yapılandırıldı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sonrası; ‘Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri’ birimi ‘Yenilik ve eğitim teknolojileri’, ‘Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme’ birimi ‘Mesleki Gelişim’, ‘İnsan Kaynakları Yönetimi’ birimi ‘Personel şubesi’ olarak değiştirildi. Denklik ve belge doğrulama ile Bütçe ve tahakkuk olmak üzere yeni şubeler oluşturuldu.

2025 DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ÖSYM tarafından her sene düzenleniyor. Sınava katılarak başarılı olan adaylar ön lisans eğitimlerini dört yıla tamamlama şansı elde ediyor. Peki, 2025 ÖSYM DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?

En iyi üniversiteler belli oldu! Asya’da ilk 100’deyiz

Yapılan araştırmalar sonucu Asya’nın en iyi üniversiteleri açıklandı. Times Higher Education’ın (THE) raporunda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ilk 100’de yer aldı. Sıralamada Türkiye’den 27 üniversite ilk 500’e girme başarısını gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir