Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!



Çiftçilerimiz Zirai Don Felaketinden Zarar Görüyor

Son birkaç gündür tarihin en büyük zirai don olayları nedeniyle çiftçilerimiz ciddi ürün ve mali kayıplar yaşamaktadır. Yıllardır hak ettiği desteği alamayan çiftçilerimizin, toprağına daha fazla sahip çıkılmalı ve desteklenmelidir. Çiftçilerimizin geçmişten kalan desteklerinin bu zor günlerde ödenmesi, gıda enflasyonu ve dışa bağımlılık sorunlarının çözümünde önemlidir.

Türkiye’nin Tarım Alanları Daralıyor

Türkiye’nin nüfusu her yıl artarken ekilen tarım alanları azalmaktadır. Bu durum, tarımsal üretimde dışa bağımlılığı artırmakta ve yanlış tarım politikalarının zararlarını ortaya koymaktadır. Kişi başına düşen tarım alanı hızla azalmış ve tarım alanları %8,3 küçülmüştür.

Tarım Desteği Yetersiz

Tarım Kanunu’na göre tarıma ayrılacak destek miktarı, milli gelirin %1’inden az olamamaktadır. Ancak yıllardır bu destekler hedeflenen düzeyin çok altında kalmaktadır. Çiftçilerin bu durumdan kaynaklı devlete olan alacağı 3.5 trilyon lirayı aşmaktadır.

Faizler Tarıma Değil, Finans Sektörüne Gidiyor

Gıda enflasyonunun yüksek olduğu bir ortamda tarım yeterince desteklenmezken, faiz harcamaları önemli bir bütçe kalemi olmaya devam etmektedir. Örneğin, 2024 yılında yapılan faiz ödemeleri tarımsal desteklerin neredeyse 14 katıdır. Bu durum çiftçilerin üretmesini ve toprağına sahip çıkmasını zorlaştırmaktadır.


Related Posts

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Yaz sezonu yaklaşırken dolandırıcılar harekete geçti: Araç kiralarken bunlara dikkat!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, günlük ve kısa dönem araç kiralamalarında yaşanan tüketici mağduriyetlerine dikkati çekerek, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi, gerek kiralama sürecinde gerekse sonrasında tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır” dedi.

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Ticaret Bakanlığı’ndan deprem fırsatçılarına ceza

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da meydana gelen depremler neticesinde deprem çantası ve çadır denetiminde bulundu. Fahiş fiyat uygulayanlara ceza kesileceği açıklandı.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: ‘Kapsama problemi yaşamadık’

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan incelemelere dair açıklamalarda bulundu. Bakan, köprülerde herhangi bir hasar tespit edilmediğini ve baz istasyonlarında kapsama sorunu yaşanmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir