Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Özgür Özel:  CHP’lilerden karşılıklı açıklamalar yerine ortaklaşmış tek ses duyulacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Buca Cezaevi’nde açıklama yaptı. Özel, İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ziyaret etti.

Bıçaklı Saldırı: Bekçi Yaralandı

Tekirdağ’da bekçi, kimlik kontrolü sırasında bıçaklı saldırıya uğradı; saldırgan yakalandı.

Gazi Üsteğmen Mutlu Duran, Düğününü Yaptı

Kuzey Irak’ta PKK terör örgütü ile girilen çatışmada yaralanan ve Van 100. Yıl Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gördükten sonra Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki baba ocağına dönen Gazi Üsteğmen Mutlu Duran, Merve Kaya Duran ile dünya evine girdi.

İran ve Avrupa ülkeleri, nükleer görüşmelerini İstanbul’da yapacak

İran ve Avrupa ülkeleri, nükleer görüşmelerini İstanbul’da yapacak

Mehmet Murat Çalık’ın avukatından kritik açıklama

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın avukatlarından dikkat çeken bir açıklama geldi. Açıklamada “Müvekkilimizin güya “itirafçı olmak istediği” ve “el yazısıyla beyanda bulunduğu” yönündeki iddialar; Tamamen gerçek dışıdır” ifadeleri yer aldı

Kerem Aktürkoğlu’nun Süper Lig’e dönmek için tek şartı var

Benfica’dan ayrılmaya sıcak bakan Kerem Aktürkoğlu’nun ilk hedefi 5 büyük ligden birinde forma giymek. Yıldız isim, bu liglerden teklif alamaması durumunda Süper Lig’e geri dönecek.