Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Bedelli askerlik yapmak isteyenler dikkat: Ödenecek tutar değişiyor

Memur maaşlarına gelecek zamla birlikte bedelli askerlik ücreti de artacak. Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verisine kadar başvuru yapanlar farkı ödememiş olacak.

Bedelli askerlik ücreti temmuzda değişecek: Yeni rakam ortaya çıktı

Memur maaşlarına yapılacak zamla birlikte, bedelli askerlik ücreti de artacak. Açıklanacak enflasyon verilerine kadar başvuru yapanlar, mevcut ücretle askerlik yapma hakkına sahip olacak. Ancak, Temmuz’dan itibaren başvuru yapacaklar, yeni artışla birlikte daha yüksek bir ücret ödeyecek.

Bakan duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, haziran ayına yönelik 1 milyar 227 milyon lira tutarındaki Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin hesaplara yatırıldığını duyurdu. ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR Bakan Göktaş, yaptığı yazılı …

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı (16 Haziran 2025)

Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 2,6 azalışla 10.415,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yatay seyretti. Haziran vadeli endeks kontratı, bugün açılış seansında önceki …

Savaş hali küresel krize yol açar mı?

Profesör Dr. Kerem Alkin İsrail ile İran arasındaki savaşın Türkiye ve küresel düzeydeki ekonomik yansımalarını değerlendirdi.

1 milyon 300 bin kişi iş sahibi olacak! Müjdeyi Bakan Işıkhan verdi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Memur- Sen Engelliler Komisyonu Türkiye Buluşması ve Kamuda Çalışan Engelli Bireylere Yönelik Çalışma Hayatı Araştırması Raporu Lansmanı’na katıldı. Programda, Bakan Işıkhan’ın yanı sıra, Memur- Sen …